Aflevering 0: De Introductie

Bij deze aflevering geen links naar arresten, want die worden in deze introductie-aflevering niet besproken. Daarom hieronder de tekst van de aflevering.

Tekst van de aflevering

Welkom bij de allereerste aflevering van de CassatieCast Strafrecht: dit is aflevering 0, de introductie. Mijn naam is Dirk Daamen. Ik woon en werk in Maastricht. En vanuit het diepe, maar gelukkig meestal zonnige zuiden ga ik voor jou samenvatten wat er zo’n 200 km verderop in Den Haag is beslist door de hoogste strafrechters van Nederland. Dit is als gezegd aflevering 0. In deze korte aflevering ga ik nog geen arresten bespreken, maar leg ik uit wat ik ga doen en wie ik ben.

De host

Wie ben ik dan dat ik denk luisteraars iets te kunnen wijs maken, of beter gezegd: wijzer te maken? Ik heb rechten gestudeerd aan de Universiteit Maastricht ben beëdigd tot advocaat in 2007. Ik werkte toen bij de Maastrichtse vestiging van Moszkowicz advocaten. In 2012 ben ik mijn eigen kantoor gestart. Vanaf het begin houd ik mij bezig met het strafrecht, met een focus op cassatieprocedures.

Hoe ziet mijn cassatiepraktijk er nu in cijfers uit? Inmiddels heb ik zo’n 250 cassatiezaken behandeld. As we speak staat de teller op 176 ingediende cassatieschrifturen met in totaal 440 cassatiemiddelen. In 164 zaken heeft de Hoge Raad inmiddels uitspraak gedaan. Van die 164 arresten hebben er 22 de NJ gehaald, waarvan 11 met annotatie. Als je het leuk vindt: op de site van mijn kantoor vind je de complete lijst met arresten die ik heb uitgelokt. Of kijk op cassatiestrafrecht.nl. Ik ben als gezegd cassatie-advocaat en ik heb dus geen band met de Hoge Raad. Deze podcast maak ik dan ook op persoonlijke titel.

De host

De opzet Wat is de opzet van deze podcast? De doelgroep is iedereen die beroepsmatig met het strafrecht te maken heeft en belangstelling heeft voor de actuele rechtspraak van de Hoge Raad. Dat kunnen dus rechters, advocaten en OM-ers zijn, maar ook wetenschappers en rechtenstudenten. Het idee is dat ik je in ongeveer een half uur bijpraat over de nieuwste uitspraken van de Hoge Raad. De strafkamer van de Hoge Raad doet uitspraak op dinsdag. De uitspraken worden op dinsdagmiddag op Rechtspraak.nl gepubliceerd. Uiterlijk op de donderdag erna zal ik de aflevering over die uitspraken publiceren. In de weken waarin de Hoge Raad geen uitspraak doet, bijvoorbeeld in de vakanties, zal ik er uiteraard ook geen podcast over kunnen maken. Je kunt de afleveringen luisteren waar en wanneer je maar wilt. In de auto of in de trein, tijdens het sporten of tuinieren, of zelfs op vakantie! Het is afhankelijk van het aantal gepubliceerde arresten of ik ze allemaal bespreek. Maar in elk geval zal ik bespreken de zaken waarin de Hoge Raad zijn oordeel heeft gemotiveerd. Daarmee bedoel ik de zaken die niet met toepassing van artikel 80a of 81 RO zijn afgedaan. Soms zal ik een persoonlijke noot toevoegen. Verwacht in ieder geval geen lange, diepgaande beschouwingen: het doel is juist om je snel en objectief op de hoogte te brengen van de laatste uitspraken. Ook uitspraken in zaken waarin ik zelf de cassatieadvocaat ben zal ik bespreken. Ook dan zal ik proberen objectief te blijven en de verleiding te weerstaan te mopperen dat ze het weer eens niet met mij eens zijn in Den Haag of juist te pronken met mijn eigen resultaten. De korte bespreking van een arrest in de CassatieCast kan de lezing van het hele arrest natuurlijk niet vervangen. Aan de inhoud van de CassatieCast kunnen geen rechten worden ontleend.

Verwijzing via ECLI

Hoe ga ik naar de uitspraken verwijzen? Ik maak gebruik van de Europese standaard voor het uniek nummeren van rechterlijke uitspraken, die ook door de Hoge Raad wordt gehanteerd. Dit is de European Case Law Identifier, afgekort ECLI. Een ECLI is altijd op dezelfde manier opgebouwd. Het zijn vijf elementen, van elkaar gescheiden door een dubbele punt: ECLI:Landcode:Gerechtscode:Jaar:nummer. Omdat eigenlijk alleen het volgnummer wisselt, ga ik niet telkens de volledige ECLI oplepelen maar noem ik alleen het volgnummer. Je moet er dus zelf ECLI:NL:HR:2022: voorzetten. In de shownotes op de website, cassatiecast.nl zet ik alle besproken uitspraken onder elkaar. Natuurlijk zet ik daar de volledige ECLI bij en een link naar de uitspraak op Rechtspraak.nl

Publicatie

De nieuwe afleveringen worden gepubliceerd op de site en op de sociale media Twitter, Linkedin, Facebook en Instagram. Maar het is het makkelijkst om je op de CassatieCast te abonneren in je favoriete podcast-app.

Tip

Tot slot nog een tip die je veel tijd kan besparen: in de meeste podcast-apps, in elk geval in Spotify, kun je een podcast afspelen op hogere snelheid. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een aflevering op dubbele snelheid af te spelen. Zo ben je in de helft van de tijd toch helemaal bij!

Dit was de introductie-aflevering. Tot de volgende CassatieCast!